Duurzame energie is alleen voor rijke mensen

Duurzame energie is alleen voor rijke mensen. Daar heb je geen ingewikkelde berekeningen voor nodig om dit te weten.
We leggen het toch nog maar even op de ‘veur-elkaarse’ manier uit:

Duurzame energie werd volop gesubsidieerd. Isolatie, zonnepanelen een warmtepomp, je kunt het zo gek niet bedenken of er was een subsidie voor mogelijk. 
Dat betekent in de praktijk dat de overheid bijdraagt en jezelf ook een bedrag moet neertellen.
Voorwaarde was wel dat je minstens 2 onderwerpen bij de kladden greep om te verduurzamen.

We hoeven je niet te vertellen wat de kosten zijn voor verduurzamen. Stel je woont met 2 personen in een huis dan heb je al snel 10 zonnepanelen nodig. De totale kosten hiervan bedragen ongeveer € 3600,00 inclusief omvormer. 
Maar de subsidie is alleen beschikbaar als je 2 maatregelen neemt. Dus we nemen er voor het gemak de spouwmuurisolatie erbij.
Dat kost ongeveer € 25,00 per vierkante meter.

Je bent dus voor deze 2 maatregelen minimaal € 4800,00 kwijt zonder dat het hele spul al geïnstalleerd is.

Je bent minima en je wilt wat

Kijk, als je een beetje je heel erge best doet, lukt het je misschien met een minimaal inkomen om dit bedrag op je spaarrekening te hebben. Alhoewel: met de stijgende kosten boodschappen vrezen wij het ergste. Maar stel dat het je gelukt is.
Ga jij de helft van je spaargeld uitgeven om te verduurzamen? Interen op het geld wat je met heel veel moeite hebt gespaard?
Bovendien: er zijn heel veel mensen die amper spaargeld hebben.
En dus: duurzame energie is alleen voor rijke mensen.

Je bent huurder en je wilt wat

Nu ben je huurder en je woont in een doorwaaiwoning. Je wilt verduurzamen. Wij kunnen je vertellen dat wij gesproken hebben met een aantal huurders die maar al te graag willen verduurzamen. De betreffende woningbouw staat echter niet te springen om te investeren in een duurzame wereld met duurzame energie.
Zo was er één huurder die graag een boiler wenste zodat hij kon douchen met een elektrisch verwarmde boiler. 
Antwoord van de woningbouwvereniging was: “U heeft een hoog rendement CV ketel die het water verwarmd”.
En daar kon meneer het mee doen.

Een andere huurder wilde graag het huis geïsoleerd hebben. Antwoord van de woningbouwvereniging: “U komt in 2023 in aanmerking voor planmatig onderhoud”. 

Nu kun je als huurder natuurlijjk zelf proberen te verduurzamen maar wat je er in steekt komt je nooit toe. Als je gaat verhuizen dan heb je het nakijken en heb je de taak van de woningbouw overgenomen. Geen optie wat ons betreft. De verantwoording van verduurzamen ligt bij de huiseigenaar, in dit geval de woningbouwvereniging.

Steenwijkerland:

In Steenwijkerland kwam de ChristenUnie met een motie. In eerste instantie leek deze aardig: stel een renteloze lening beschikbaar van € 500,00 voor die gezinnen die op een minimaal inkomen zitten. Leuk bedacht maar je kunt net je halletje isoleren voor dat bedrag. Een zonnepaneel zit er zeker niet in en een boiler ook niet. Bovendien: je moet die € 500,00 uiteindelijk wel terug betalen. Het NIBUD adviseert trouwens ook om vooral niet te lenen voor verduurzamen.

Kortom:

Verduurzamen is alleen voor rijke mensen. Wij zin van mening dat onze overheid veel te lang heeft gewacht met het inzetten op duurzame energie. Deze bui hadden ze al jaren geleden kunnen zien aankomen. Door subsidies te geven voor verduurzamen help je alleen goed bedeelde mensen terwijl de minder bedeelde mensen het simpele nakijken hebben. Idioot he?

Wat moet er dan wel gebeuren?

De renteloze lening die onze overheid nu beschikbaar stelt is natuurlijk een doekje voor het bloeden. Want als je al amper geld hebt ga je natuurlijk niet lenen! Lenen kost namelijk altijd geld. Een slogan die onze overheid verplicht laat plaatsen bij de reclames over leningen. Gaan ze nu echt een lening promoten om te verduurzamen? 
Als je € 1000,00 renteloos leent zul je op een bepaalde tijd toch echt dat geld terug moeten betalen. Stel dat er een maximum periode aan zit….hoe gaat het dan als je het niet op tijd terug kunt betalen? Wordt er dan wel rente in rekening gebracht? Net als bij DUO?

Het blijft een lastig onderwerp: verduurzamen.
Zeker als je portomonnee niet toereikend is. 
Het enige wat je deze winter kan doen is een elektrische deken kopen en die omslaan. Is amper 5 watt en je blijft er lekker warm onder. Dat is natuurlijk een oplossing van lik me versje maar je moet wat.

Misschien hebben de rijke mensen ideeën? Komt er naast de voedselbank een energiebank? Waar je gratis energie kunt halen?