Gemeenteraad steunt de boeren

Bijna de gehele raad steunt de boeren in Steenwijkerland. Samen stelden wij een motie op die wij als raad zullen sturen naar de provincie.
Met uitzondering van GroenLinks die vond de motie niet ver genoeg gaan, zo zei de fractievoorzitter.
De reactie van GroenLinks kwam uiteraard niet onverwacht, maar dat het wettelijk is durven wij als fractie van Veur Elkaar wel te betwisten.
Het is namelijk een document van de minister.

Saillant detail is wel dat op TikTok een fimpje de ronde doet waarin de minister-president letterlijk zegt: “Het is veel makkelijker om een weiland leeg te trekken en daar woningen te gaan ontwikkelen dan in een drukke stad te gaan bouwen”. 
Den Haag waar het merendeel van het kabinet nooit met de klompen in de klei heeft gestaan, die nooit een stal van binnen heeft gezien en totaal geen idee heeft van de inventiviteit van onze boeren, durven nogal met dit document.  Gebaseerd op modellen en statistieken maar niet op de innovaties die boeren maken en gemaakt hebben. Een gemiste kans.

De andere partijen waren allemaal mede-indiener van de motie die de provincie oproept om door te gaan met de al lopende gesprekken met belanghebbenden zoals LTO Noord, Natuurmonumenten en anderen. Er waren al flinke stappen gezet en dat wordt nu helaas ondermijnd door een document die heel Nederland op zijn grondvesten heeft doen schudden.

Steenwijkerland steunt de boeren. Het is een onaccetabele opdracht en het raakt onze hele samenleving. Bovendien is het zo dat als wij in onze gemeente, maar ook in heel Nederland, de veestapel halveren, waarschijnlijk ons vlees geïmporteerd zal gaan worden uit landen waar ze het niet zo nauw nemen. Waar amper aandacht is voor mensenrechten of klimaat.

We zijn het allemaal eens dat stikstof gereduceerd dient te worden. Het is de manier waarop dit nou over de schutting wordt gekieperd van provincies en dus ook gemeenten. Dat is voor ons ook onacceptabel en onaanvaardbaar.

De boeren, die al eerder demonstreerden bij het gemeentehuis in Steenwijk, verdienen alle lof.  De manier waarop zij demonstreerden was vreedzaam en rustig. Daar kunnen veel andere demonstrerende boeren een voorbeeld aan nemen.
Overigens zijn er meer plaatsen in Nederland waar het op een goede en respectvolle manier gebeurt.

Feit blijft dat bijna de hele gemeenteraad de boeren blijft steunen. Natuur en boer gaan prima samen is onze mening.  Hoe alles zal uitpakken voor onze boeren blijft zorgwekkend.