Toerisme in Giethoorn en omstreken

Veur Elkaar is een fractie die veel aandacht wil schenken aan het opkomende toerisme.
Toerisme is leuk, maar moet niet voor overlast zorgen.

Giethoorn; ondernemers en inwoners

In 1988 stelde het college al vast dat het maar eens gedaan moest zijn met de chaos in Giethoorn. De volgende colleges hadden een andere opvatting en vandaag wordt er flink ingezet op toerisme. Zelfs CNN heeft Giethoorn uitgeroepen als leukste dorp van Europa en dat soort berichten heeft altijd invloed op het aantal toeristen in ons gebied.

Daar waar ondernemers blij zijn met meer toeristen, is het vaak zo dat inwoners er regelmatig minder plezier van beleven.
Daar een gulden middenweg in zien te vinden is al jaren, zo niet decennia een lastig onderwerp voor de politiek.

Toeristen die zich misdragen

Afgelopen week ontvingen wij de zoveelste klacht van een inwoner. Daar waar de vorige keer nog vieze luiers in zijn brievenbus waren gedeponeerd, had nu iemand zijn behoefte gedaan in zijn voortuin en daarbij ook een onderbroek achtergelaten.
Dat gaat ons echt te ver en de maat is zo’n beetje vol.

Want we zien vaker vreemde gedragingen in Giethoorn. Zo hebben wij al gezien dat toeristen in de berm een potje van het één of ander zitten te koken. We zien dat toeristen in de tuinen van inwoners bevinden en daar ongegeneerd foto’s maken en het is zelfs gebeurd dat men woningen binnengaat.

Preventie

In ons beleid hebben wij het vaak over preventie. Armoede, schulden, criminaliteit… alles willen we voorkomen door in te zetten op preventie.
Maar als het gaat om toerisme lijkt het wel alsof alles is toegestaan.
Wij vinden dat ook hier kan worden ingezet op preventie. 
Als je naar ons mooie natuurgebied komt, dan gedraag je je conform onze huisregels.
En dat kunnen we nog veel meer uitdragen. Daar willen wij ons dan ook voor inzetten.